Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

zondag 4 september 2016

Sweet pea | Lathyrus | pronkerwt

Dit jaar is er weinig terechtgekomen van de moestuin. Verschillende keren hebben de slakken de moestuinbakken volledig leeg gevreten en de planten die de slakken lieten staan bleven vaak klein door of te koud of te nat of te droog.

Gelukkig is er een plant die het allemaal doorstaat; de meerjarige Lathyrus latifolius of pronkerwt. Ieder voorjaar komt de plant uit een hoekje van de moestuinbak tevoorschijn en blijft zich tot aan het einde van het seizoen uitsloven met een eindeloze hoeveelheid bloemen.



Jammer genoeg heeft deze meerjarige pronkerwt niet de heerlijke geur die de eenjarige Lathyrus verspreidt en eerlijk gezegd vind ik de dieppaarse kleur van sommige eenjarigen mooier dan de roze en witte bloemen van de vaste soorten.



Ik pluk zoveel mogelijk bloemen van de pronkerwt, dit stimuleert de aanmaak van nieuwe bloemen en zo bloeit de plant tot ver in het najaar door. Overal staan nu kleine vaasjes met Lathyrus, gecombineerd met herfstanemonen, Dahlia's, een roosje of een Hortensiabloem. Ook knip ik de zaden en peulen uit de plant zodat alle energie naar de aanmaak van nieuwe bloemen gaat.



De vaste Lathyrus zaaien is nogal simpel; je stopt de zaden in het voorjaar in de grond en ieder jaar komen de groene scheuten omhoog. Lathyrus is een klimplant die zichzelf omhoog werkt doordat de hechtranken zich om gaas, touw of iets anders wikkelen. De pronkerwt heeft genoeg aan een paar hoge takken in de grond, een stuk kippengaas of een rozenboog waaraan ze zich kan vasthouden.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten